- Hakkımızda
- Diyarbakır
-
Teşvik ve Destekler
- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Destekleri
- Ticaret Bakanlığı Destekleri
- KOSGEB Destekleri
- TÜBİTAK Destekleri
- Tarım ve Orman Bakanlığı Destekleri
- Kalkınma Ajansları Destekleri
- Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Destekleri
- TÜRK EXIMBANK Destekleri
- Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Destekleri
- Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Destekleri
- Sektörler
- Bilgi Merkezi
- Haber ve Duyurular
- İletişim
Sanayi Bakanlığı Ar-Ge ve İşbirliği Destekleri

Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı
“Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı” kapsamında ilan edilen öncelikli teknoloji alanlarında yer alan ve Türkiye’de ilk defa üretilen ürünlerin üretimine destek verilmesi amaçlanmaktadır. 10 milyon TL’ye kadar % 80 oranına kadar makine-teçhizat ve işletme kredisi desteği verilmektedir.
Rekabet Öncesi İşbirliği Projeleri Desteği
Söz konusu programın amacı birden fazla kuruluşun ölçek ekonomisinden yararlanmak suretiyle verimliliği artırmak ve mevcut duruma göre daha yüksek katma değer sağlamak üzere rekabet öncesinde ortak parça veya sistem geliştirmesini ya da platform kurabilmesini desteklemektir. Proje için açılan ortak hesaba Bakanlık tarafından proje bütçesinin % 50’sine kadarlık kısmı hibe olarak aktarılmakla birlikte proje kapsamında Gelir Vergisi Stopajı Teşviki, Ar-Ge indirimi, Sigorta Primi Desteği ve Damga Vergisi İstisnası gibi muafiyetler verilmektedir.
Özel Sektör Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri
Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin kurulması ile Ar-Ge ve yenilik ve tasarım yoluyla ülke ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulması için teknolojik bilgi üretilmesi, üründe ve üretim süreçlerinde yenilik yapılması, ürün kalitesi ve standardının yükseltilmesi gibi amaçlar güdülmektedir.
Ar-Ge Merkezleri; dar mükellef kurumların Türkiye’deki işyerleri dâhil, kanunî veya iş merkezi Türkiye’de bulunan sermaye şirketlerinin; organizasyon yapısı içinde ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş, münhasıran yurt içinde araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan ve en az 15 tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli istihdam eden, yeterli Ar-Ge birikimi ve yeteneği olan birimlerdir. Tasarım merkezleri ise dar mükellef kurumların Türkiye’deki işyerleri dâhil, kanunî veya iş merkezi Türkiye’de bulunan sermaye şirketlerinin; organizasyon yapısı içinde ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş, münhasıran yurt içinde tasarım faaliyetlerinde bulunan ve en az 10 tam zaman eşdeğer tasarım personeli istihdam eden, yeterli tasarım birikimi ve yeteneği olan birimlerdir.
İşletmeler tasarım veya Ar-Ge merkezi belgesi almaya hak kazandıklarında Vergi İndirimi, Sigorta Primi Desteği, Gelir Vergisi Stopajı Desteği, Damga Vergisi İstisnası ve Gümrük Vergisi İstisnası gibi muafiyetlerden yararlanabilmektedir.
Kümelenme Destek Programı
Kümelenme birlikteliklerinin başlatılması, firmaların bu yapıda yer alarak maliyet avantajı elde ederek ölçek ekonomisinden yararlanmaları ve gerekli işbirliği ortamının güçlendirilmesi amacıyla bu destek programı yürütülmektedir. Kümelenme ana faaliyet alanında en az 20 firmanın bir araya gelmesi ile 5 yıla kadar %75’e kadar destek verilmektedir. Küme içinde en az bir ticaret ve sanayi odası ile üniversitenin bulunması zorunludur.
Ayrıntılı bilgi için: www.sanayi.gov.tr