KARACADAĞ Jeopark Unesco Yolunda

KARACADAĞ Jeopark Unesco Yolunda

Ajansımızın yanı sıra GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Dicle Kalkınma Ajansı ile İpekyolu Kalkınma Ajanslarının ortaklaşa oluşturdukları Mezopotamya Markası her geçen gün meyvelerini vermeye devam ediyor. Küresel marka olmaya yolunda emin adımlarla yürüyen Mezopotamya Markası çalışmaları kapsamında Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa sınırında yer alan Karacadağ'ın Jeopark olabilmesi için UNESCO'ya başvuruldu.

Ajansımızın Diyarbakır Hizmet Binası’nda Mezopotamya’nın Altın Üçgeni Yol Haritası ve Mezopotamya Karacadağ Jeopark Başvurusu sürecine ilişkin yapılan çalışmalar ve gelinen aşamaya ilişkin toplantı düzenlendi. Toplantıya Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Diyarbakır, Şanlıurfa sanayi ve ticaret odası başkanlarının yanı sıra ilgili kurum temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Mezopotamya'nın Altın Üçgeni markasının her geçen gün öneminin arttığını söyledi. Altın üçgende yer alan Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa olmadan medeniyet, inanç ve gastronomi tarihinin yazılamayacağını dile getiren Karaloğlu, Mezopotamya markasının oluşmasında çok ciddi bir emeğin bulunduğunu belirtti.

Karaloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bölgesel tanıtımlar ve destinasyonlar çok daha fazla iş yapıyor. Kapadokya dediğimizde sadece bir değil, 3-4 şehir var. Akdeniz veya Ege dediğinizde sadece bir şehir yok. Şimdi güç birliği, iş birliği yapma zamanı. Üç şehri beraber kanatlandırıp, uçurmamız lazım. Ortak bir sinerjiyle üç şehri geleceğe taşıma sorumluluğumuz var. Bu üç şehirde, yaşamı da kültürü de tarımı da mimariyi de en çok etkileyen faktör Karacadağ'dır. Bu üç şehrin çok değerli ortak bir varlığı olan Karacadağ jeoparkının UNESCO Milli Komitesi tarafından Paris'e iletilmesi çok değerli. Bu altın üçgen, birlikten nasıl kuvvet doğduğunun çok güzel bir işaretidir." İyi niyetle yola çıktıklarını anlatan Karaloğlu, gelecek yıl Mezopotamya bisiklet turu düzenlemeyi düşündüklerini, üç şehri de içine alan tur için Gençlik ve Spor Bakanlığı ile çalışma yürüttüklerini bildirdi. Vali Karaloğlu, "Turizmi aynı zamanda bölgenin huzuru, mutluluğu, bereketi için de bir anahtar olarak kullanmamız lazım. Mezopotamya Karacadağ Jeoparkını bu iş birliklerimizin en somut eylemi olarak kamuoyuyla paylaşmış olduk. İnşallah bundan sonra yeni iş birliklerimiz bu bölgeyi ayağa kaldırır." ifadelerini kullandı.

 

Vali Erin: Bölge Büyük Bir Çekim ve Cazibe Alanı Haline Gelecek


Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin de bölgenin hem altın üçgen hem Mezopotamya markası adı altında yapacakları çalışmalarla büyük bir cazibe merkez haline geleceğini vurguladı. Bölgenin gelecek dönemde çok daha büyük ziyaretçi akınına uğrayacağına inandıklarını aktaran Erin, hazırlıkları da bu doğrultuda yürütmek istediklerini ifade etti. Erin, Vali Karaloğlu başta olmak üzere çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür ederek, "Bölgeye, bölgenin potansiyeline inanıyoruz ve bu potansiyeli şu ana kadar yüzde 10-15 arasında değerlendirebildiğimize inanıyoruz. Bu bölgede daha yüzde 90'a yakın, insanlığın istifadesine sunulması gereken, yeryüzünde tek, ilk olan birçok şey var. İnşallah önümüzdeki dönemde bu altın üçgen Mezopotamya markasıyla büyük bir çekim ve cazibe alanı haline gelecek." diye konuştu.

Diğer Haberler

30.09.2021
KARACADAĞ Kalkınma Ajansı 2021 Yılı Stratejik İmalat Sektörlerine Finansman Desteği Programı İlan Edildi

Karacadağ Kalkınma Ajansı, 2021 Yılı Stratejik İmalat Sektör...

03.02.2021
Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı Ön Başvuruları Başladı!

Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı Ön Başvuruları Başladı!...